Wat te doen als je geen reacties op je blog krijgt?

Eén van de leukste dingen die ik mezelf ooit cadeau deed is de Museumkaart. Regelmatig schuifel ik langs de werken van bekende en minder bekende kunstenaars in het Rijksmuseum, Museum Arnhem of een ander fijn gebouw vol kunst, ergens in Nederland.

Daar hangen ook stinkend lelijke schilderijen tussen. Ik begrijp niks van de poepkleuren, de mislukte gezichten of de wirwar aan onbeduidende lijnen en laat me dan ook graag rondleiden door een gesjeesde historicus of een audiotour-stem om erachter te komen wat een kunstwerk of de maker ervan bijzonder maakt. Soms begrijp ik het dan – tijdgeest, context, moeilijke techniek, z’n tijd ver vooruit. Soms nog steeds niet.

Maar maakt het eigenlijk uit wat ik ervan vind?

Artiesten en kunstenaars zijn niet bezig met wat ‘het publiek’ van hun werk vinden. In ieder geval niet als ze in hun atelier zitten, een nieuwe roman schrijven of in een muziekstudio aan hun volgende album werken.

Het enige moment waarop ze peentjes zweten is wanneer ze hun creatie aan de wereld tonen. Het is slechts een moment – al snel zijn ze weer bezig met de creatie van iets nieuws. Daarin ligt het plezier, in dat proces. Bezig zijn met ‘wat mensen ervan vinden’ zet een enorme rem op je creativiteit.

Focus op creatie – niet op reacties

Op onze eigen manier zijn we allemaal kunstenaars en artiesten. Een blog, een foto op Instagram, een nieuwe cursus voor je klanten: jij creëert het. Vooraf denk je na over wat je klanten willen en ook tijdens het redigeren en afwerken denk je aan je publiek. Maar het creatieproces zelf is van jou. That’s where the magic happens. Dat is waar je een stuk van jezelf in je werk stopt.

Schrijven, schilderen, fotograferen, koken, tekenen, zingen: geniet ervan. Hou je focus op creatie; reacties zijn een bijproduct. Denk niet na één blog waar niemand op reageert: zie je wel, ik kan het niet. Schrijf er gewoon nog één. En nog één. En nog één. Schrijf er honderd.

Andy Warhol zei het zo mooi:

Andy Warhol

Dit citaat zette mij er twee jaar geleden toe aan om meer te schrijven en vooral om meer te publiceren. Ik mag van mezelf ook niet meer zo lang sleutelen aan mijn blogs. Done is better than perfect, werd mijn mantra.

Zodra ik iets online heb gezet, is het klaar. Het maakt me niet uit of het gelezen wordt of niet. Ik geniet van het schrijven. Het oordelen laat ik aan anderen over.

Go blog.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact met me op

Ik ben er even niet. Stuur me een e-mail en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search